INSIDE/INSIDE; duurzaamheid meten

Duurzaamheid meetbaar maken

INSIDE/INSIDE is hét centrale platform waar inzichtelijk wordt hoe duurzaam en circulair een interieur is. Gebruikers kunnen er materialen en duurzame interieurproducten selecteren, detailinformatie opzoeken en data over de milieu- en gezondheidsimpact vergelijken. Drentea is vanaf het eerste begin founding partner van dit platform.

Duurzaam interieur

De aandacht voor duurzaamheid groeit. Naast de eisen om duurzaam te bouwen, groeit de vraag naar een duurzaam interieur. Vanwege de impact die het heeft op de gezondheid van werknemers en zeker ook vanwege de belasting van het interieur op het milieu. Interieurarchitecten en ontwerpers spelen hierin een cruciale rol. Zij zijn immers degenen die duurzaam bouwen tastbaar maken voor de gebruiker en bewoner. Maar hoe milieuvriendelijk is een interieur? Er zijn op dit gebied namelijk nog weinig regels en wetten. Daarom zijn de Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors dit nieuwe initiatief gestart: INSIDE/INSIDE.

Samenwerking

Om het platform te ontwikkelen en te onderhouden hebben naast Drentea, duurzame koplopers als Baars & Bloemhoff, DSM, Vepa, Gispen, Interface en Maiburg zich aangesloten als founding partner. Als partner gaan we met onze kennis over materialen en producten de opzet van de methodiek van cruciale input voorzien en spelen we een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van dit kennisplatform.

Levenscyclus analyse

Alle producten en materialen op het platform worden gecertificeerd door middel van een objectieve Levenscyclusanalyse (LCA). Bij een LCA wordt gekeken naar de milieu-impact gedurende de totale levensduur van het product. Dit proces begint bij de winning van grondstoffen en eindigt bij de afvalwerking. Alle tussenliggende fasen van productie, transport en onderhoud worden meegenomen in de analyse. De uitkomsten hiervan worden in de database geplaatst waardoor een objectieve vergelijking tussen materialen en producten gemaakt kan worden.

Objectief gemeten duurzaamheid

De wens naar een objectief en onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk voor meubilair is al lange tijd bij Drentea aanwezig. We vertrouwen erop dat we met INSIDE/INSIDE dé nieuwe meetmethodiek voor duurzaam meubilair ontwikkelen. In eerste instantie door te zorgen voor een objectieve beoordeling van ons meubilair met behulp van LCA’s en daarnaast om onze kennis van duurzaam meubilair beschikbaar te stellen aan (interieur)architecten. Wil je meer weten? Kijk op www.insideinside.nl

‘Door bewust de impact van onze producten te meten zijn we in staat om continu verbeteringen aan te brengen in ons circulaire model – Focus on Responsibility’